Terugblik bijzondere momenten

Pater Eymard-feest

Het pater Eymard-feest in de Begijnhofkapel wordt jaarlijks rond zijn sterfdag gevierd, dit jaar op 27 juli. Pierre-Julien Eymard overleed op 1 augustus 1868 op 57-jarige leeftijd in zijn geboortehuis in La Mure (Franse Alpen), dit jaar dus 150 jaar geleden. Gedurende de gehele dag was er Eucharistische aanbidding, en om 17.00 uur een plechtige Eucharistieviering. Na de viering waren er broodjes voor alle bezoekers, en was er lekkers dat door anderen was meegenomen.

Na drie kwartier was iedereen terug in de kapel voor een lezing van Ellen Kleinpenning. Zij werkt voor bisdom Den Bosch bij de dienst catechese en organiseert mede de ‘spiritualiteitsreizen’ langs de plaatsen van pater Eymard. In haar voordracht ging ze in op de stichting tussen 1856 en 1858 van de eerste drie huizen van de congregatie-in-wording: Parijs, Marseille en Anger. Elke stichting was een hele bevalling en voor pater Eymard zelf

een proces van onderscheiding samen met de locale bisschop, rond de vraag die hem voortdurend bezig hield: Heer, wat wilt U van mij?

Enkele reacties: dit was een dag van de spirituele familie; ondanks de warmte was ik zeer geboeid; voor mij was de Eucharistische aanbidding het mooiste onderdeel.

 

De geestelijke familie van pater Eymard ofwel Associés

Tijdens de week van de Stille Omgang was er donderdag 15 maart een zeer diep en tegelijk verheugend moment in de Begijnhofkapel. In de avondmis van 17 uur sprak Marco van der Leij zijn belofte uit als bevestiging van zijn band met het charisma van pater Eymard. Als motivering gaf hij aan dat de Jezus in de Eucharistie hem niet meer los had gelaten sinds hij de vrede en de rust had leren kennen van de aanbidding. Hij kreeg het bijpassende kruisje om de hals en ontving de regel voor Eucharistisch leven.

Na deze indrukwekkende viering was er een broodje met de kring van Associés. Aansluitend was er een inleiding over het contemplatieve gebed aan de hand van enkele beelden van de dvd Catholicism over het leven van Thomas Merton en Sint Johannes van het Kruis. Tot slot kon de groep zich met de gezongen completen aansluiten bij de nachtelijke aanbidding in de Begijnhofkapel.

Religieuzenvespers zondag 11 maart

Zondag 11 maart waren opnieuw de religieuzenvespers in de Begijnhofkapel. Met een kleine dertig deelnemers werd het een stemmige viering, mede dankzij de goed verzorgde toonzetting van de

psalmen in de liturgie door organist Dick Hogenhout. De verkondiging werd verzorgd door Sjoerd Mulder, lid van de Communiteit Spé Gaudentes op Oudezijds Achterburgwal 100 in Amsterdam. Hij wist ons aan te spreken op onze basisroeping om getuigen te zijn van de fundamentele keuze voor God in een stad als Amsterdam. “We dragen het mee en het draagt onszelf en allen die op onze weg komen.”
Het aansluitende informeel samenzijn was zeer levendig, ook dankzij de spontane dialoog tussen geassocieerden en de leden die ingetreden zijn met eeuwige geloften.
We zouden het vaker willen doen dan met de Vastentijd en de Advent.

Vernieuwing geloften

Op 14 september, feestdag van de Kruisverheffing, hebben de paters van het heilig Sacrament tijdens een eucharistieviering in de Begijhofkapel hun gelofte vernieuwd. De jaarlijkse vernieuwing was dit keer extra feestelijk: het was 60 jaar geleden dat mgr. Jan van Burgsteden (tweede van rechts)  zijn eeuwige gelofte deed en voor Pieter van Wijlick (eerste van rechts) was het 25 jaar geleden. Links op de foto Gerard Wijers en naast hem Aad van Ruiten.