Terugblik

Openings- en sluitingsmis van de Mirakelweek 2018

Voorafgaand aan de Stille Omgang is er altijd de z.g. Mirakelweek. Die begint op Woensdagmorgen het de Eucharistieviering van 9.00 uur met aansluitend de gehele dag aanbidding voor het heilig Sacrament. Dit geldt ook voor de donderdag, vrijdag en zaterdag. Zelfs de nacht van donderdag op vrijdag ging de aanbidding door.
Woensdagavond 17.30 uur was de Eucharistieviering met Mgr. Hans van de Hende van bisdom Rotterdam. Zeer indrukwekkende viering met 101 bezoekers waaronder een 50-tal vertegenwoordigers van R.K.organisaties en van het Gezelschap van de Stille Omgang.

Na de Eucharistie was er soep en een broodje. Aansluitend vond de z.g. Elsenburg lezing plaats in het Amsterdams museum. Wat boven spraak en denken gaat, hebben we geleerd in zwijgen te eren. Oud voorzitter van het Gezelschap Piet-Hein Hupsch nam ons mee in het belang van stilte aan de hand van Gregorius van Nyssa.
Dhr. Anton de Wit, tot voor kort hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Hij besprak het huidige seculiere media-landschap. Waar is nog ruimte voor inspiratie en verdieping, hoe vinden we vandaag verbondenheid?

De sluitingsmis van de Mirakelweek was op zaterdagavond 19.30 uur met kardinaal W. Eijk. Zeer stemmige Eucharistie. Aansluitend ging de Kardinaal met een klein gezelschap de Stille Omgang lopen. Dit was een zeer diepe ervaring door de koude wind en de beperkte snelheid waarmee de kardinaal kon lopen. Echt een sfeer van gebed en verbondenheid met de kerk van Nederland in onze harten.

'24 Uur voor de Heer' in de Begijnhofkapel - 9 en 10 maart

Paus Franciscus heeft in november 2016 in zijn apostolisch schrijven Misericordia et Misera opnieuw opgeroepen tot een ‘24 Uur voor de Heer’ tijdens de Vastentijd. De Paus vroeg om tijdens deze ‘24 Uur voor de Heer’ de kerken open te stellen voor 24 uren van Eucharistische Aanbidding en gelegenheid om te kunnen biechten.
“Zeer veel mensen naderen opnieuw het sacrament van de verzoening en onder hen veel jongeren die in deze ervaring vaak de weg weer vinden om terug te keren tot de Heer, om een ogenblik van intens gebed te beleven en de zin van het eigen leven opnieuw te ontdekken,” aldus Paus Franciscus. “Laten wij opnieuw het sacrament van de verzoening met overtuiging in het middelpunt plaatsen, omdat dit het mogelijk maakt de grootheid van de barmhartigheid werkelijk te ervaren. Voor iedere boeteling zal het een bron zijn van ware innerlijke vrede.”
Ook dit jaar was in de Begijnhofkapel weer ’24 Uur voor de Heer’ georganiseerd. Van vrijdag 9 maart 17.30 u. tot zaterdag 10 maart 18.00 uur was er Eucharistische Aanbidding en gelegenheid om te biechten. Dit alles in een zeer serene sfeer en dat allemaal tijdens de nacht in het hart van Amsterdam.