Sacramentijnen en Amsterdam

Deze gemeenschap van sacramentijnen heeft zich in 1990 in hartje Amsterdam gevestigd. Dit had te maken met het Mirakel van Amsterdam dat plaats had in 1345 in de Kalverstraat tussen de Enge Kapelsteeg en de Wijde Kapelsteeg. Een ernstig zieke man ontving van de pastoor de heilige hostie. De man kon de hostie niet binnenhouden, en de hostie werd in het haardvuur gelegd. Die verbrandde echter niet. De pastoor bracht de hostie naar de toenmalige Nicolaaskerk (nu de Oude Kerk), maar de hostie keer uit zichzelf terug naar het huis van de zieke. Dit herhaalde zich twee keer. Dit werd erkend als wonder en sindsdien komen er pelgrims naar die plaats.

Stille Omgang

Het mirakel leidde tot een processie, maar na de Reformatie in de 16e eeuw werden deze optochten verboden. In 1881 namen enkele rooms-katholieken het initiatief om in de nacht een stille herdenkingstocht te lopen, en dat gebeurt nog steeds. Elk jaar op een zaterdagavond in maart komen duizenden pelgrims vanuit heel Nederland naar Amsterdam. In de zes binnenstadskerken vieren ze de Eucharistie en daarvoor of daarna lopen ze de Stille Omgang door hartje Amsterdam.
Meer informatie op http://www.stille-omgang.nl/

Steun de congregatie

Wilt u de congregatie in stand houden, steun ons door middel van een donatie op NL63ABNA0615824102 t.v.v. Congregatie van het heilig Sacrament.

Schuilkerken

Door de Reformatie van 1578 mochten rooms-katholieken niet meer openlijk hun geloof beleven. Honderd jaar later ontstonden er geheime plaatsen om te bidden en Eucharistie te vieren in de zogeheten huis- of schuilkerken. Het Begijnhof mag een toeristische trekpleister zijn, maar verborgen achter een van de gevels ligt een mooie kapel. Naast Ons’ Lieve Heer op Solder is dit een van de twee nog bestaande schuilkerken in Amsterdam. In de Begijnhofkapel wordt de herdenking van het Mirakel van Amsterdam levend gehouden.