Terugblik bijzondere momenten

Vernieuwing geloften

Op 14 september, feestdag van de Kruisverheffing, hebben de paters van het heilig Sacrament tijdens een eucharistieviering in de Begijhofkapel hun gelofte vernieuwd. De jaarlijkse vernieuwing was dit keer extra feestelijk: het was 60 jaar geleden dat mgr. Jan van Burgsteden (tweede van rechts)  zijn eeuwige gelofte deed en voor Pieter van Wijlick (eerste van rechts) was het 25 jaar geleden. Links op de foto Gerard Wijers en naast hem Aad van Ruiten.

Pater Eymard-feest

Het pater Eymard-feest in de Begijnhofkapel wordt jaarlijks rond zijn sterfdag gevierd, dit jaar was dat op 27 juli. Pierre-Julien Eymard overleed op 1 augustus 1868, dit jaar dus 150 jaar geleden. Gedurende de gehele dag was er eucharistische aanbidding, en om 17.00 uur een plechtige Eucharistieviering. Na een pauze was iedereen terug in de kapel voor een lezing van Ellen Kleinpenning, werkzaam bij de dienst catechese van het bisdom Den Bosch.

Voor onze congregatie organiseert zij mede de ‘spiritualiteitsreizen’ langs de plaatsen van pater Eymard. In haar voordracht ging ze in op de stichting tussen 1856 en 1858 van de eerste drie huizen van de congregatie-in-wording: Parijs, Marseille en Anger.

Elke stichting was een hele bevalling en voor pater Eymard zelf, een proces van onderscheiding samen met de locale bisschop, rond de vraag die hem voortdurend bezig hield: Heer, wat wilt U van mij?

 

Religieuzenvespers zondag 11 maart

Zondag 11 maart waren opnieuw de religieuzenvespers in de Begijnhofkapel. Met een kleine dertig deelnemers werd het een stemmige viering, mede dankzij de goed verzorgde toonzetting van de

psalmen in de liturgie door organist Dick Hogenhout. De verkondiging werd verzorgd door Sjoerd Mulder, lid van de Communiteit Spé Gaudentes op Oudezijds Achterburgwal 100 in Amsterdam. Hij wist ons aan te spreken op onze basisroeping om getuigen te zijn van de fundamentele keuze voor God in een stad als Amsterdam. “We dragen het mee en het draagt onszelf en allen die op onze weg komen.”
Het aansluitende informeel samenzijn was zeer levendig, ook dankzij de spontane dialoog tussen geassocieerden en de leden die ingetreden zijn met eeuwige geloften.